(Rûdaw) - Irak'ın Basra kentinde Ulaştırma Bakanlığı sponsorluğunda Irak Limanları Genel Şirketi tarafından düzenlenen 2’inci Uluslararası "Büyük Fan Limanının İşletilmesi & Kuru Kanal İnşası" konferansı düzenlendi.
Arap ülkeleri başta olmak üzere, Güney Kore ve Türkiye’den yetkililer, akademisyenler ve düşünce kuruluşların yansıra Irak'taki üniversitelerden katılım sağlandığı konferansta, limanın önemi ve dünya ticaretindeki rolüne ilişkin çok sayıda özel çalışma tartışıldı.
Daewoo isimli Güney Koreli şirket tarafından inşa edilen Büyük Faw Limanının tamamlandıktan sonra bölgenin en büyüklerinden biri olması öngörülüyor.
Projeye göre Çin, Japonya ve Güneydoğu Avrupa'dan gelen mallar Irak üzerinden Kuveyt, İran, Mısır ve BAE’ye ulaştırılacak yien tersi yönden ticaret yapılabilecek.
16 kilometreden fazla bir alanı kaplayan Faw Limanı projesinin maliyeti ise yaklaşık 4,6 milyar avroya mal oldu.
Yapımının 2024 yılında tamamlanması ve 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan Faw Limanı, dünyadaki deniz taşımacılığının haritasını değiştirecek ve Irak hükümetine yılda milyonlarca dolar kazandıracak.
Yıllık 99 milyon ton kapasiteye sahip olacak limanın tamamlanmasıyla birlikte Körfez'e bakan en büyük, dünyanın ise onuncu büyük limanlarından biri olacak.
Öte yandan konferansta Büyük Faw Limanından başlayarak Türkiye sınırına kadar uzanması planlanan "Kuru Kanal" isimli demir yolu ve kara yolu projesine dair süreç ve yatırım fırsatları da ele alındı.
"Kuru Kanal" koridoru ise Faw Limanından başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul'dan geçerek Türkiye sınırına uzanacak. Sınırdan ise Mersin Limanına erişim sağlanacak.
Kuru Kanal'ın en geç 2029'a kadar tamamlanması öngörülüyor.
Foto: Bilind T. Abdullah / Rûdaw