Ek gümrük vergisi Türkiye ile ticareti geriletiyor
Zaho (Rûdaw) – İbrahim Halil Sınır Kapısı resmi verilerine göre, Irak hükümeti tarafından Türkiye’den gelen ürünlerden ikinci defa gümrük alınması, iki taraf arasındaki ticareti yüzde 40 geriletmiş durumda.
Türkiye ve Kürt illerinden Kürdistan Bölgesi’ne mal taşıyan şoförler, İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda gümrük işlemine tabi tutuluyor. Ancak bu mallar Irak’ın diğer kentlerine aktarıldığında, Musul ve Kerkük’te ikinci bir vergi işlemine tabi tutuluyor.
İbrahim Halil Sınır Kapısı yetkilileri, Musul ve Kerkük'te Irak hükümeti adına alınan ek gümrük ve vergilendirme nedeniyle Irak ve Türkiye arasındaki ticaretin yüzde 40 gerilediğini ifade ediyor.
Öte yandan Türkiye’den mal taşıyan şoförler de bu durumdan şikayetçi. Rudaw’a konuşan şoförler, kendi mağduriyetlerini şu sözlerle anlattı:
Ahmet Beşir: “Alınan gümrük karşılığında bize bir pusula verilmiyor. Bu verginin Irak için mi başka bir yer için mi olduğunu da söylemiyorlar. Bu yüzden neden ek gümrük aldıklarını bilmiyoruz.”
Süleyman Ala: “Irak’a gitmeye korkuyoruz. Bize yasak. TIR’larımızla Kürdistan Bölgesi’ne kadar gelebiliyoruz, onlar da gelip yüklerimizi burdan alıp götürüyor.”
Vedat Bayram: “Eskiden kendimiz Irak kentlerine giderdik. Musul’a giderdik. O vakit bize her sefer için bin 500 dolar kalırdı. Şimdi ise 500 dolar bile kalmıyor.”
Berxwedan Yıldız: “Irak’a gelmezsek durumumuz vahim, ama Irak’ın da durumu vahim. Bizim birbirimize ihtiyacımız var. Bu yüzden bu işleri düzeltmeleri gerekiyor.”
Kürdistan Bölgesi ve Irak’tan yaklaşık 3 bin 700 tücar Türkiye’den mal ithal ederek Irak’ın orta ve güney şehirlerine gönderiyor. Tücarlar ek verginin kendirini zarar soktuğunu dile getiriyor.
Konu hakkında Rudaw’a konuşan Tücar Azad Nerweyi, “Geçtiğimiz günlerde Kerkük üzerinden Bağdat’a 2 TIR çips gönderdik. TIR’lar 15-20 gün yolda kaldı. Aldığımız çipslerin ber bir kartonu bize 4 dolara mal oluyor, Bağdat’a ulaşana kadar da 7 doları buluyor. Böyle olursa tücarlar nasıl kazanabilir ki? Kerkük’te gümrük vardı, şimdi Musul’a bağlı Faydiye’de de gümrük alınıyor” dedi.
Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın Türkiye ile yıllık ticaret hacmi 7 ila 12 milyar dolar arasında değişiyor. Bu tücaretin yüzde 75’i ise Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı üzerinden sağlanıyor.