Tarım stratejileri üzerine Türkiye'nin ilk düşünce kuruluşu TARPOL kuruldu

06-11-2023
Etiketler TARPOL Mehdi Eker Türkiye Tarım
A+ A-

Haber Merkezi - Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, TARPOL ile Türkiye'nin tarımla ilgili birikimini görünür hale getirmek istediklerini söyledi.

Diyarbakır eski milletvekili ve eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker önderliğinde Türkiye'nin tarım politikalarına yol göstermesi amacıyla Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) kuruldu.     

Merkezi Ankara Altındağ’da bulunan kuruluş, ülkedeki ve küresel gelişmeleri izleyerek, tarım sektörü ve paydaşlarının beklenti ve talepleri doğrultusunda projeler hazırlayacak ve raporlar yayımlayacak.

Bunun yanı sıra tarım, hayvancılık, gıda ve beslenme alanlarında insanlığın bugün karşı karşıya olduğu sorunlar ve dengesiz beslenme konusunda da çözüm odaklı politikalar oluşturması amaçlanan TARPOL'da verimlilik, etkinlik, tarafsızlık, çevreye duyarlılık değerleri ile gıda güvenilirliği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri, iklim değişikliği gibi birçok alanda çalışmalar yürütülecek.

TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mehdi Eker, kuruluşun merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Dünyada gıda güvenliğinin öneminin giderek arttığını vurgulayan Eker, savaşlar ve iklim değişikliğinin, gıda tedariki ve gıdaya erişimi tehlikeye düşürdüğüne dikkati çekti.

TARPOL'un kuruluşunun temel sebebinin, tarım, gıda, beslenme, ormancılık, su ürünleriyle ilgili girdi ve girdi tedariki için Türkiye'nin birikimini harekete geçirmek olduğunu belirten Eker, "Türkiye'nin tarımsal birikimini ve tarım alanındaki entelektüel sermayesini görünür hale getirmek istiyoruz. Gerek hükümetimize gerekse bölgesel olarak coğrafyamızdaki dost ve akraba topluklara bir katkı sunabilir miyiz diye düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Merkezin çalışma konularına değinen Eker, şunları kaydetti:

"Yeterli, güvenilir, sağlıklı gıda üretmek, tedarik etmek ve toplumun bu gıdaya ulaşması üzerinde çalışacağız. Sürdürülebilir tarım ve gıda sistemleri de çalışma alanlarımızdan birisi. Tabiatı tahrip etmeden nasıl üretim yapacağımızı geliştirmemiz lazım. Tarımda sürdürülebilir kalkınma da diğer konumuz, çiftçiler belirli refah düzeyinde olmadığı sürece üretim yapılmaz. Gıda fiyatları, erken uyarı sistemi, üretimin çok öncesinden tahmin edilerek tedbir alınması üzerinde çalışacağız. İklim değişikliğiyle mevsimler ve üretim bölgeleri kaymaya başlıyor. Kuraklığa dayanıklı tohum çeşitleri ve yeni coğrafi şartlarda nasıl üretim yapılacağı üzerinde araştırma yapılacak."

Eker, biyoçeşitliliğin korunması, sulama ekonomisi ve yönetimi, hayvan sağlığı ve refahı, organik ve iyi tarım uygulamaları, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı ve tarımda yapay zeka konularında çalışacaklarını bildirdi.

Akıllı tarım konusunun önemine de dikkati çeken Eker, gübre, ilaç ve suyun kullanımı başta olmak üzere girdilerin kullanılmasında akıllı tarımından faydalanılabileceğini söyledi.

Akademik dünyadan istifade edip ortak çalışma platformu sağlayacaklarının altını çizen Eker, orman varlıklarının geliştirilmesi ve korunması konusunun da üzerine duracaklarını kaydetti.

Eker, gıda kayıp ve israfı konusuna işaret ederek, "Küresel olarak üretilen gıda 8 milyar insanı doyuracak düzeyde. Ancak kayıp ve israflar bunun üçte birini götürüyor. Bu yüzden bu konuda çalışmalar yapılması lazım. Gıda okuryazarlığı konusu da tüketiciler için çok önemli. Bu konuyu da ele alacağız" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli