Yüksekova’da ilk kez ayçiçek üretimi yapıldı

Hakkari (Rûdaw)  - Hakkari’nin Yüksekova (Gever) ilçesinde çiftçiler ilk kez ayçiçeği ekti. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ayçiçeği ekimi ile Tekirdağ ve Edirne'ye rakip olmaya hazırlanıyor.

Bugüne kadar sadece buğday yetiştirildiği Yüksekova'da ayçiçek ekimi halkta yeni bir umut kaynağı haline geldi.

Ayçiçek ekiminden iyi bir verim alınırsa bölgede bir ayçiçek yağı üretim merkezi kurulması bile planlanıyor.

2 bin 385 kilometre yüz ölçümüyle Hakkari’nin en büyük ovası durumundaki Gever Ovası’nın hem susuz oluşu hem de sazlık, bataklık ve engebeli bir arazisi yapısına sahip olması nedeniyle ağırlıkta buğday ekimi yapılıyor.

"50-60 yıldır sadece buğday ve arpa ekiliyor"

Tarlasına ayçiçeği eken Şerafettin Ertuğrul Yüksekova’da sadece buğday ve arpa ekimi dışında diğer tarım mahsullerini de ekmek istiyor.

Ertuğrul "50-60 yıldır sadece buğday ve arpa ekildiğini ama istenirse ayçiçeği de ekilebildiğini gördük. Bizim tek ihtiyacımız su. Sadece köyümüz için değil Yüksekova’nın tamamı için suya ihtiyaç var. Bajerge (Esendere) tarafında yıllardır bir baraj inşa ediliyor. Eğer Dilimli Barajı (Kelê) tamamlanır ve su ovaya ulaşırsa Gever Ovası’nda yapılacak tarım tüm Yüksekova’ya yeter” dedi.

Şerafettin Ertuğrul’un 10 dönümlük tarım arazisine ektiği ayçiçeklerinin küçük yapılı çekirdekleri ayçiçek yağı üretimine uygun.  

İlçede tarım mahsullerini çeşitlendirmek isteyen Yüksekova Ziraat Odası da çiftçilere büyük destek oldu.

"Yüksekova’nın toprağı ayçiçeği ekimine uygun"

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Başkanı Perviz Geçirgen’in dediğine göre ilçede ayçiçek üretiminde istenen verim elde edilirse bir yağ üretim fabrikası bile kurulabilir.

Perviz Geçirgen bu konuda şunları söyledi:

"Trakya ve Edirne'ye gittik, oradaki insanların ayçiçek tarlalarını yakından inceledik. Yüksekova’daki insanlar sadece buğday ve arpa ekiyor. Neden Yüksekova’da ayçiçeği ekmiyoruz dedik ve başladık. Önceleri halkımız ayçiçeği ekmiyordu. Yüksekova’nın toprağı ayçiçeği ekimine uygun.”

Ziraat Odası'nın verilerine Hakkari coğrafyasının sadece yüzde 8,6’sı tarıma elverişli.