Turistler ‘ucuz olduğu’ için Türkiye'yi tercih ediyor

İstanbul (Rûdaw) – Tarih boyunca üç imparatorluğa başkentlik yapmış olan İstanbul, dünyanın en çok ziyaret edilen 50 şehri arasında yer alıyor. Kenti bu yılın 6 ayında yaklaşık 7 milyon turist ziyaret etti

Pandeminin ardından durumunun normale dönmesi ile birlikte Türkiye’ye gelen turist sayısında da artış yaşanıyor. Turistlerin en çok tercih ettiği kentlerin başında ise İstanbul geliyor. Dünyanın dört bir yanında turistler “ucuz” olduğu için Türkiye’yi tercih ettiklerini belirtiyor. Ucuzluğun sebebi ise hiç kuşku yok ki Türk Lirasının dolar ve euro karşısında değer kaybetmesinden kaynaklanıyor.

Rûdaw’ın mikrofon uzattığı İspanyol turist Rackel, “İstanbul güzel bir şehir. Gönlümce gezmek istiyorum” dedi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, kenti bu yılın ilk 6 ayında 6 milyon 755 bin 300 turist ziyaret etti. İstanbul'a haziranda 1 milyon 470 bin 586, geçen senenin aynı ayında ise 684 bin 621 turist geldi. Buna göre haziranda turist sayısı, 2021'in aynı ayına göre yüzde 115 arttı.

İngiliz turist Stephan ise, “Geçen hafta İstanbul’a geldik. Sultan Ahmet Camii’ni ve Ayasofya’yı gezdik. Daha gezilecek çok yer var” diye konuştu.

Haziranda kente 1 milyon 447 bin 273 kişi hava yoluyla 23 bin 313 kişi deniz yoluyla geldi. İstanbul'a hava yoluyla ulaşanların sayısı geçen seneye göre yüzde 112, deniz yoluyla gelenlerin sayısı ise yüzde 619 artış gösterdi.

Suudi Arabistan’dan gelen Sultan Muhammed de, “İstanbul’a gezmek için geldik. Burası çok güzel, Maşallah turist dolu” dedi.

Haziranda İstanbul'a gelen turistler arasında 126 bin 507 kişiyle Almanlar ilk sırada yer aldı. Almanya'yı sırasıyla Rusya, İran, ABD, İngiltere, Fransa daha sonra Kürdistan Bölgesi ile Irak takip etti.

Turizm şirketi müdürü Büşra Altun, “Türkiye, döviz kurundaki durum nedeniyle turistler için daha cazip hale geliyor. Bu da turistler için çok avantajlı oluyor” diye belirtti.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan, Mayıs, Haziran 2022’de Türkiye’nin turizm geliri bir önceki yıla oranla yüzden 190,2 artarak 8 milyar 717 milyon dolara ulaştı.

Turizm firması müdürü Halil Ozan da, “Şu an bir turist aile 1000 dolar bozdurduğunda Türkiye’de 18.000 TL ile ki bu asgari ücretli birinin 3 ay boyunca alabildiği bir para ile, bir hafta, 10 hatta 15 gün boyunca rahat bir şekilde burada seyahat edebiliyor” dedi.

Ekonomik krizle karşı karşıya olan ve enflasyonu çok yüksek olan Türkiye'de esnaf ve vatandaşların bir kısmı için turistlerin ziyareti gelir ve kazanç kapısı oluyor.