Diyarbakır’da yoksulluğun fotoğrafı: Bebeğine süt yerine çay veriyor

06-06-2021
Maşallah Dekak
Diyarbakır / Rûdaw
Diyarbakır / Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Yoksulluk TÜRK-İŞ
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır’da eşi iş bulamadığı için düzenli bir gelirleri olmadığını belirten 5 çocuk annesi Pınar Eskici, 2 yaşındaki küçük çocuğunun vitamin eksikliği nedeniyle hasta olduğunu söyledi. Anne Eskici, “Çocuğuma bir yılı dolmadan sadece çay veriyordum” dedi.

Türk-İş'in Mayıs 2021 tarihli araştırmasına göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı", 2 bin 830 lira.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" ise 9 bin 219 lira oldu.

Diyarbakır’da her ay “açlık sınırı” olarak belirlenen miktarda gelire sahip olamayan çok sayıda aile var.  

Bu ailelerden biri de 5 çocuk sahibi Eskici ailesi. Aile, ebeveynler işsiz olduğu için komşularının yardımı ile geçiniyor.

Rûdaw’a konuşan Pınar Eskici, “Bugün Pazar kapıya gelmişti ama bak evde hiçbir şey yok. Bazen var bazen yok. Geçen gün eşim pazara gitmişti, iki kasa sebze vermişlerdi, idare ediyorduk” dedi.

Çocuklarının yeterince beslenemediğini ifade eden Pınar Ekici, “Şu kucağımdaki çocuk hasta, 2 yaşına basıyor böyle hasta işte. Bebeğim daha 1 yaşını doldurmadan sadece çay veriyordum” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 13, yani bu orana göre 4 milyon 236 bin kişi işsiz. Ancak sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve muhalefet partileri, işsizliğin daha yüksek oranda olduğunu söylüyor. Aynı şekilde pandeminin de etkisi ile işsizlik ve yoksulluk oranlarında bir tırmanış yaşandığına dikkat çekiliyor.

İzzet Eskici de, “İş versinler çalışalım. Bana bir iş bulsunlar çalışayım, başka da hiç bir şey istemiyorum” dedi.

Diyarbakır’da bir ekmeğin fiyatı 2.5 TL. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi günde 1 ekmek tüketirse toplam 10 TL ediyor. Ayda ise 30 TL ediyor ancak diğer günlük ihtiyaçlarla birlikte bu fiyat katlanıyor.

Rûdaw’a konuşan ekonomist Suat Özalp, “4 kişilik bir aile en az bin 500 TL kira veriyor. 150 TL elektrik faturası, 450 TL doğal gaz faturası, 80 TL internet masrafı, 300 TL yol ve ulaşım, öğrenciler varsa 300 TL de kırtasiye. Bu yaklaşık 3 bin TL ediyor. Bu da gösteriyor ki asgari ücret bir ailenin geçinebilmesi için yeterli değil” dedi.

DİSK-Ar'ın araştırmalarına göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 27,8. Diyarbakır’da ise iş bulma oranı sadece yüzde 37. Geri kalanlar ise iş bulamıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli