Kürdistan Bölgesi – Arpa üretiminde ciddi düşüş

06-06-2016
Rûdaw
Etiketler Arpa Kürdistan Üretici
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nde arpa üretiminin son 6 yılda %42 düştüğü belirtildi.



Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, son 6 yılda 1 milyon 113 bin ton dönüm araziye arpa ekildi. Ancak geçen yıl sadece 245 bin dönüme arpa ekilebildiği kaydedildi.

 


Üreticiler, son 6 yıla göre hasılatta %42 düşüş yaşadığını belirtiyor.



Kürdistan Bölgesi’nin yılda 600 bin ton arpaya ihtiyacı olduğu, içerde talebin karşılamamasından dolayı ithalata yönelindiği ifade ediliyor.


Rûdaw’a konuşan Planlama Müdürü Dr. Enver Ömer şunları söyledi:



“2014 yılında Irak Tarım Bakanlığı’yla arpa pazarlaması konusunda anlaştık, ancak onlar kendilerine bağlı firmalarla anlaşarak bazı imtiyazlar verdi. Bizler bu durumu kabul etmedik. Çiftçilerden arpa alım projesine başladık. Bu bizim açımızdan önemli bir girişimdi. Hatta üretime de katkısı oldu. Fakat Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan mali krizden dolayı çiftçilerimize destek veremedik. Bu nedenle de ekili alanların hasadı biraz gecikti.”

 

Arpa çeşitleri inceleniyor



Tarım Bakanlığı Araştırma Müdürü Maksud Halid, “25 çeşit arpa üzerinde araştırma yaptık.
Geçen yıl 5 çeşit arpa üzerinde yaptığımız araştırmada, ‘6 yaprak’ adı verilen yeni bir çeşit tespit ettik. Ürünün verimini tespit etmek için de bazı çiftçilere verdik. Oldukça olumlu sonuçlar aldık. Bu yıl ise 7 arpa çeşidi üzerinde çalıştık. Bunlardan sadece 4 çeşide onay vereceğiz” dedi.



Arpa ve buğday satıcısı Rüstem Süleyman, “Kürdistan Bölgesi’ne has siyah ve 2 yaprak adı verilen arpa, diğer çeşitlerden daha fazla rağbet görüyor. Kalitesine göre değişmekle beraber bir ton arpa 220-280 dolar arasında alıcı buluyor” diye konuştu.


Gelecek yıl çiftçilerin hasadında gözle görülür verim elde edilebileceğini söyleyen Rüstem Süleyman, “Çünkü son 2 yıldır Bağdat çiftçilerin parasını vermiyordu. Arpa, üretim açısından daha iyi ve pazar fiyatı da daha uygun” dedi.



Enver Ömer, “Arpa ve buğdayın pazarlaması konusunda bazı firmalarla görüşme yapılıyor. Ancak onlarla henüz bir anlaşmaya varamadık. Çünkü bazı firmalar daha çok imtiyaz istiyor. Bizler ise mali krizden dolayı kendilerine fazla tolerans gösteremiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli