KÜRDİSTAN - Yoğun yağışlar arıcıları vurdu

06-04-2019
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Ekonomi Arıcılık Arılar
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'nde yoğun yağış ve sel baskınları nedeniyle arıcıların bu bahar yaklaşık 40 milyon dolar zarar ettiği tahmin ediliyor.

 

Toprağı silip süpüren su baskınlarına yol açan sağanak yağışlar, soğuk hava koşulları nedeniyle arıların polen toplayamaması, arıcılık sektörünü vurdu.

 

Arıcılık yapan Cebar Nawendeyi geçen yıl nisan ayında 30 kovan bal elde ettiğini ancak bu yıl sahibi olduğu 100 kovandan 30'unu kaybettiğini söyledi.




Rûdaw'a konuşan Nawendeyi, "Geçen sene bu dönem, kovandaki bal sürekli artıyordu. Her bir kovanı Irak kentlerine 100 dolara satıyordum. Bu yıl kovanlarda artış olmadı. Balın çoğu yok oldu ve büyük zararlar gördüm" dedi.

 

Nisan ayı itibariyle arıların çiçeklerden polen toplayamaması, açlıktan ölümlerine sebep oluyor.

 

Arıcı Hüseyin Şiwane de, "Arılar çoğalamıyor ve bal üretemiyorlar. Şüphesiz arıcılık sektörü büyük zararlar görüyor. 20 yıldır arıcılık yapıyorum, hiç böyle bir şey görmedim" diye konuştu.

 

 

Kürdistan Bölgesinde her bir kovanın fiyatı 80 dolar olarak belirlenmiş durumda. Yağmurlar nedeniyle yaklaşık 500 bin kovanın zarar görmesi 40 milyon dolar zarar anlamına geliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli