Pekin Washington’a karşı DTÖ’ye başvurdu

06-04-2018
Rûdaw
Etiketler Çin ABD
A+ A-

Haber Merkezi- Pekin, ABD'nin Çin menşeli ürünlere yönelik gümrük tarifeleri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurdu.

 

ABD Ticaret Temsilciliğinin salı günü yayımladığı gümrük tarifesi planının ardından, Çin Ticaret Bakanlığı da çarşamba günü, ABD'den ithal edilen 50 milyar dolar değerinde 106 ürüne yüzde 25 vergi getirileceğini açıklamıştı. 

 

DTÖ'den yapılan yazılı açıklamada, Çin'in yaptığı şikayet başvurusuyla “Anlaşmazlıkların Halli Mekanizması"nı (AHM) başlattığı duyuruldu.

 

DTÖ'nün ilgili kurallarını ihlal ettiğini savunan Çin, çözüm için taraflar arası konsültasyon talebinde bulundu.

 

Çin'in AHM'nin ilk aşaması olan konsültasyon talebine, ABD yönetiminin 10 gün içinde cevap vermesi gerekiyor.

 

Başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde başlaması öngörülen konsültasyon sürecinin ise taraflarca aksine bir karar alınmadığı takdirde 60 gün içinde tamamlanması bekleniyor.

 

ABD'nin, Çin'in konsültasyon talebine 10 gün içinde cevap vermemesi veya konsültasyonların 60 gün içinde çözüme ulaşılamaması halinde Çin, DTÖ'den AHM'nin ikinci aşaması çerçevesinde panel kurulmasını isteyebilecek.

 

Çin, bu ayın başında Washington'ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik ek gümrük vergilere cevaben, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 arasında tarife getirilmesi kararını aldı.

 

Çin'in misilleme listesinin, viski, puro, tütün, dana eti, plastik, buğday, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler, tütün, otomotiv, hava araçları ve soya fasulyesi gibi 106 Amerikan menşeli ürünü kapsadığı kaydedildi.

Çin, geçen hafta da Washington yönetiminin ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük tarifelerine yanıt olarak, ABD'den ithal edilen yaklaşık 3 milyar dolar tutarındaki 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 vergi uygulanacağını duyurmuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli