Ankara Turizm Fuarı Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde kaldı

Ankara (Rûdaw) – Bu yıl beşinci kez düzenlenen Travel Expo Ankara Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle fazla ilgi görmedi. Ancak bazı turizm firmaları da Avrupa’ya gidemeyecek olan Rus turistlerin Türkiye’yi seçeceğinden ümitli.

TRAVELEXPO Ankara 5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 3-6 Mart 2022 tarihlerinde ATO Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde; Atrium, Truva, Zelve hollerinde düzenlendi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ATO, ASO, ANKARA KENT KONSEYİ’nin desteklediği fuarda bu yıl stantlar ve salon boş kaldı.

Turizm firmaları, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yabancı turistlerden çok, yerli turistlere daha fazla eğilmeyi tercih etti.

AK Parti Şırnak Milletvekili Rızgin Birlik, ““Hakkari'ye ve Şırnak'a teşekkür ediyoruz, stantlarımızı da açtık. Allah'a şükür artık her yerdeyiz. Şimdi Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'dayız. Artık Türkiye'nin her yerinde olacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi’nin koordinasyonunda fuar kapsamında 13 ülkeden çok sayıda sektör profesyoneli ve TGA desteği ile çeşitli ülkelerden tur operatörleri katıldı.

Hakkari ve Şırnak’tan da firmalar büyük ekiplerle fuardaki yerini aldı.

Şehri Nuh Firması Başkanı Yusuf Som, “İnsanlarımızla bir araya geldik. Burada Hakkari’nin kahvaltısını gördük. Ülkemizin ürünleri çok güzel” dedi.

Antalya Turizmciler Birliği Başkanı Birol Akman da, ambargo nedeniyle bu yıl Avrupa’ya gidemeyecek olan Rus turistlerin Türkiye’yi tercih edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Akman, “Özellikle Ukrayna'da savaş nedeniyle kimse turist olarak gelemez. Ancak Rusya için mesele biraz farklı. Türkiye Rusya'ya karşı herhangi bir yaptırım kararı almadı. Biz hem Rusya hem de Ukrayna ile dostuz” diye konuştu.

Fuarın bu yılki özel konuğu İran’dı. Ancak İran’dan da katılım beklenen düzeyde olmadı.

İranlı turizm firması sahibi Amirpoyan Tabibi, “Herkes İran halkının Türkiye’yi sevdiğini biliyor. Türkiye halkından da İran’ı ziyaret etmelerini istiyoruz. İran güzel ve misafirperver bir ülke” dedi.

Türkiye’ye yılda ortalama 10 milyon Rus ve Ukraynalı turist geliyor. Ancak bu yıl savaş nedeniyle Türkiye turizminin kaybının 5 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.