Malatya'da kayısı üreticileri tedirgin

05-11-2017
Ali Haydar Gözlü
2 bin kayısı ağacı kesildi
2 bin kayısı ağacı kesildi
Etiketler Kayısı Malatya
A+ A-

Malatya (Rûdaw) - Malatya'da kayısı üreticisi, düşük fiyat ve kuruma nedeniyle ağaçlarını kesiyor.

 

Dünyanın en önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olan Malatya'da kayısı üreticileri, kayısı ağaçlarının kurumasından ötürü tedirginlik yaşıyor. Kurumaları nedeniyle şimdiye kadar 2 milyon kayısı ağacı, üreticiler tarafından kesildi.

 

7 milyon 687 bin 300 meyve veren kayısı ağacının bulunduğu ilde, ağaçların kuruması ve kesilmesi nedeniyle gelecek yıl rekoltenin düşeceğini belirten üreticiler, yetkililerden durumun araştırılmasını istiyor.

 

Malatya - Elazığ karayolu üzerinde kayısı ürünleri satışı yapan Mümin Hacı, “Kayısı ağaçlarımız kurudu, devlet bize yardım etsin. Devlet bize mühendis göndersin, bu ağaçlar neden kurudu bir inceleme başlatsın istiyoruz. Bizim zararımız çok büyük, ağaçlarımızın hepsi kurudu” dedi.

 

Kendi bahçesindeki ağaçları kestiğini söyleyen Ergün Gündoğdu ise, “Benim çok zararım oldu, 45 kök ağacımı kestim. Geri kalan ağaçların da yarısı kurumuş. Eğer o ağaçlara da sıçrarsa seneye üretim yapamayacağız. Biz devletimizden yardım istiyoruz. Benim ağaçlarım gibi, komşularımızın ağaçları hep kurumuş. Çok zararımız var” diye konuştu.

 

Rûdaw'a açıklamada bulunan Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, 2017 yılı içinde kayısı ağaçlarının  kuruması üzerine Ziraat Odası ve İl Tarım Müdürlüğü’nün gerekli incelemeleri başlattıklarını söyledi.

 

Doğan Solmaz şunları söyledi:

 

“Malatya'da çiftçilerimizin en büyük sorunu kayısı ağaçlarının kuruması olmuştur. Bu kurumaların en büyük sebebi yıllardan birikimi olan ağaç yorgunluğunun  hat safhada olmasıdır. Bu yıl meyve ağaçlarımız yüklü tuttu. Yüklü tutunca sadece bahar aylarında yağmur aldı, diğer zamanlarda ısı yükselmesi sonrası toprak,  kendine yetebilecek kadar besin elementi bulamayınca ve kayısıyı 140 gün boyunca bu yükü taşıdığı için ağaçlar yoruldu.  Bundan dolayı özellikle yaşlı ağaçlarda kuruma hat safhaya çıktı. Ağaçların kesildiği alanda ARGE çalışması yapıldıktan sonra hangi ağaç dikeleceği yönünde devletimizin çalışması yapması gerekiyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli