Bayraktar’dan Kürdistan petrolü açıklaması: Boru hattı dün itibarıyla hazır
Haber Merkezi – Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki petrol boru hattının dün itibarıyla hazır hale geldiğini ve bunun Irak tarafına da bildirildiğini açıkladı.
Alparslan Bayraktar, NTV'de Türkiye'nin enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hafta içinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı'nda konuşan Bayraktar, "Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı bugün itibarıyla operasyona hazır. Hattı bu hafta içinde faaliyete geçireceğiz. Boru hattı faaliyete geçtikten sonra küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebilecek” açıklamasını yapmıştı.
Bu sözlerinin hatırlatılması üzerine Bayraktar, Kerkük-Ceyhan petrol buru hattında 1973’te yapılan anlaşma çerçevesinde 1977’de ilk kez petrol akışının başladığını, 46 yıldır kesintisiz devam ettiğini ve bu hattın Türkiye’nin arz güvenliği ayrıca dünya petrol piyasaları için önemli bir güzergah olduğunu vurguladı.
“650 kilometrelik boru hattı uluslararası standartlarda onarıldı”
Boru hattının 1.4 miyon varillik bir kapasiteye sahip olduğunu belirten Bayraktar, “Biz bu hattı 46 yıldır kesintisiz bri şekilde emre amade bir halde fonksiyonel olarak tuttuk, bu konuda milyarlarca dolarlık yatırım yaptık. Fakat malumunuz Irak’ta yaşanan savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, terör gibi birçok etkiyle beraber Irak tarafından hep kesintili veya olması gereken kapasitenin altında petrol sevkiyatı yapılabildi” dedi.
Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin ardından Silopi’den Ceyhan’a 650 kilometrelik boru hattında oluşan hasarları uluslararası standartlarda onardıklarını kaydeden Bakan Bayraktar, incelemeleri, onarımları ve bakımları Iraklı yetkililerle paylaştıklarını söyledi.
“Biz Türkiye olarak petrol sevkiyatına hazırız”
Bayraktar, “Pazartesi Abu Dabi’de ilan ettiğimiz şu, Çarşamba günü itibariyle yani dün itibariyle hat operasyona hazırdır, petrolün Ceyhan’da depolanması ve dünya piyasalarına gitmesiyle alakalı hiçbir eksik yoktur. Bunu karşı tarafa bildirdik ve bu süreci bütün dünya ile paylaşmış olduk. Zira dünyada petrol fiyatlarında artışın olacağı beklenen bir dönemde 500 bin varillik ilave bir petrolün dünya piyasalarına geliyor olması da daha dengeli bir petrol piyasası için de fevkalade önemli diye düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Petrol akışının başlamayıp başlamadığına ilişkin Bayraktar, “Bu açıkçası, Irak tarafının ve Irak’taki üretimin neticesinde ortaya çıkacak bir konudur. Dolayısıyla bizim açımızdan önemli olan hat, yükleme kısımları ve Ceyhan’daki terminal tamamen hazırdır, gelecek petrolü sevk etmeye her an hazır durumda bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Kürdistan Bölgesi’nden petrol akışının yeniden başlanmasının dünya piyasaları açısından önemine de değinen Alparslan Bayraktar, dünyada günlük petrol talebinin 100 milyon varilin üzerinde olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
“Türkiye’deki altyapı dünyadaki talebin yaklaşık yüzde 4’ünü karşılamaya uygundur. Bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil ham petrol Türkiye'deki boğaz üzerinden geçiyor. Onun ötesinde Bakü-Ceyhan-Tiflis Boru Hattı 700 bin varillik bir akış sağlıyor. Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi 1.4 milyon varil, geçmiş yıllarda 700-800 bin varili bulduğumuz zamanlar oldu ancak normal akış depremden önce günlük 500 bin varildi. Biz bunun devam edeceğini bekliyoruz. Dolayısıyla dünyada böyle günlük 3-4 milyon varillik bir petrol sevkiyatına ev sahipliği yapmak ve bunun güvenli bir rotası olmak dünya piyasası için de önemli. O bir milyon veya yarım milyon varillerle dünyada petrol fiyatlarında sıçrayışlar veya inişler oluyor. Dolayısıyla bu petrol boru hattının (Kürdistan-Türkiye) çalışması dünya için son derece önemli.”
Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı dava mart ayında karara bağlanmıştı.
Paris merkezli tahkim mahkemesi, Türkiye'nin 2014-2018 arasını kapsayan 4 yıllık dönem için Irak'a 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdi.
Kararın ardından Türkiye, Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan’a petrol akışını durdurdu.