Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna limanlarından taşınacak olana buğday nedeniyle oluşturulacak tahıl koridoruna ilişkin, "1 hafta 10 gün içerisinde görüşmeleri yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız" dedi.
İtalya Başbakanı Draghi'yi göçle ilgili de uyaran Erdoğan, "Yunanistan artık İtalya için de tehlike arz etmeye başladı. Bu geri itmelerde düzensiz göç eden insanlar İtalya'ya doğru sığınmaya çalışıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Beştepe’deki baş başa görüşme, Hükümetlerarası Zirve Oturumu ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, İtalya Başbakanı Draghi ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
"9 anlaşmayı imzaladık"
İş birliği imkanlarının geliştirilmesi üzerinde durduklarını belirten Erdoğan, "İki Akdeniz ülkesi olarak hem bölgesel hem küresel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Birçok alanda ilişkilerimizin kurumsallaşmasını pekiştirecek 9 anlaşmayı imzaladık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 34'lük artışla rekor seviye olan 23 milyar doların üstüne çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Mevcut rakamlar bu sene 25 milyar doların eşiğini rahatlıkla aşacağımızı gösteriyor" diye konuştu.
“Yasa dışı göçle mücadeleyi ele aldık”
İtalya ile askeri savunma ilişkileri ve savunma sanayisi iş birliğinin ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Gündemimizde terörle mücadele de iş birliği olarak ayrıca önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda İtalya'dan beklentilerimizi kıymetli dostumla ikili görüşmede paylaştım. Sayın Başbakan'la göçün idaresi ve yasa dışı göçle mücadele konularını da ele aldık. Bu alandaki iş birliğimizi istişareler ve ortak projelerle güçlendirmek istiyoruz."
“İtalya enerji alanında önemli bir ortak”
Erdoğan, zirve vesilesiyle Ukrayna krizini de ayrıntılı biçimde ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine geri dönülmesi ve Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracına yönelik Birleşmiş Milletler planı hakkında görüş alışverişinde bulunduk. 1 hafta 10 gün içerisinde görüşmeleri yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız. Zirve vesilesiyle Sayın Başbakanla ayrıca Libya başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. İtalya, enerji alanında önemli bir ortağımızdır. Görüşmelerimizde Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda denizaltı boru döşemesindeki iş birliğimiz dahil, enerji güvenliğine dair ortak proje ve çıkarlara ve değindik."
Erdoğan'ın ardından konuşan İtalyan Başbakan Draghi ise, "Dost ve müttefik ülkeler Türkiye ve İtalya olarak karşımızda büyük sınamalar var. Ukrayna savaşından başlayabiliriz, burada birlikte çalışmak istiyoruz. İtalya ve Türkiye, aynı zamanda Kiev'e destek veriyorlar. En ön safta Müzakere bazlı çözüm arayışındalar. Ukrayna'nın kabul edebileceği bir barışın peşinde iki ülke. Türkiye'nin arabuluculuk çalışmaları için büyük takdirimizi ifade etmek istiyorum, özellikle tahıl ambargosunun kaldırılması yönünde. Aynı zamanda gübreler için de serbest geçiş olması lazım" ifadelerini kullandı.
“İstanbul Sözleşmesi'ne dönülmesini telkin ettim”
Kadına şiddetin önlenmesine dair İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen Türkiye'nin yeniden sözleşmeye dönmesini istediğini söyleyen Draghi, "İnsan hakları konusunda, İstanbul Sözleşmesi'ne girmek yolunda Sayın Erdoğan'a teşvik ve telkinde bulundum. Akdeniz dediğimiz zaman binlerce yıllık ekosistemden bahsediyoruz ama kırılgan bir ekosistem bu. Her açıdan bireylere ve çevreye saygılı davranmamız gerekiyor. Göçmenlerde de doğru yönetim yapmamız lazım. Çevreye de iklime de biyoçeşitliliğe de aynı şekilde" diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın