Alageyik ticareti revaçta

05-03-2017
Rûdaw
Etiketler Alageyik Kürdistan Bölgesi Tarım
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde alageyik besleme geleneği çok eskilere dayanmasa da son yıllarda yoğun bir talep görüyor.

 

Halk kolaylıkla tüccarlardan alageyik temin edilebildiği için artık avlanmaya gerek duymuyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde son yıllarda yoğun talep gören alageyik, çok sayıda Kürt işadamını bu alanda ticaret yapmaya yöneltti.

 

Alageyik, güzelliği ve ettinin lezzeti nedeniyle dünyanın dört bir yanında yetiştiriliyor.

 

Dama Dama familyasından olan alageyik, memeli canlılar katagorisinde yer alıyor. Farklı iklimlere uyum sağlama özelliğine sahip olan alageyikler, 2 yaşına geldiğinde çiftleşmeye başlıyor.

 

Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı Karantina ve Veteriner Müdürlüğü’nün verilerine göre geçtiğimiz yıl farklı ülkelerden bin 482 alageyik ithal edildi.

 

Kürdistan Bölgesi’ne alageyik ithal eden ilk kişilerden biri olan Felah Hasan, “10 yıl önce Suriye’den 8 alageyik getirdim. Hem soğuğa hem de sıcağa dayanıklı oluyorlar. Koyun ve keçi gibi yetiştirmek mümkün” şeklinde konuştu.

 

Alageyiklerin hamilelik dönemi 33-35 hafta sürüyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda yılda iki yavru veren alageyikler, Kürdistan Bölgesi’nde hem iklim şartları hem de yem ihtiyaçlarının yeterince karşılanamaması nedeniyle yılda 1 yavru verebiliyor.

 

İthalatı arttı

 

İlk getirdiği alageyiklerin çiftini 8 bin dolardan sattığını belirten Felah Hasan, başka işadamlarının da alageyik ithalatına başlamasıyla fiyatın yarı yarıya düştüğünü ifade etti.

 

1 yaş ve altında olan bir çift alageyik, bin 200 dolara kadar bulunabiliyor. 1-2 yaşındaki bir alageyiğin çiftinin fiyatı ise bin 600 ile 2 bin dolar arasında değişiyor.

 

Daha önce bakanlıktan izin aldıktan sonra her vatandaş her çeşit hayvan ithalatı yapabiliyordu ancak son yıllarda hayvan ithalatına yönelik çıkarılan yeni yasalara göre sadece izni olan şirketler yapabiliyor. Bu nedenle de çok sayıda küçük şirket kuruldu. Son açılan şirketlerden aktif bir şekilde hayvan ithalatı yapanların sayısı 10 civarında.

 

Pet Ranch - Iraq şirketi Kürtlere ait bir şirket ve yılda 300-500 arası alageyik ithal ediyor. Şirket, Kürdistan Bölgesi’ne ve Iraklı Arap işadamlarına satış yapıyor.

 

Şirket Müdrü Neşwan Necmeddin Ali, “Alageyiğe talep çok fazla, bu nedenle her yıl ithalatımızda artış oluyor” şeklinde konuştu.

 

Neşwan Necmeddin Ali, bazı kişilerin alageyiği sadece beslemek için, tüccarların ise etinden dolayı satın aldığını dile getirdi.

 

Alageyik 4 ayrı renk tonlarıyla birbirinden ayrılıyor. Erkek alageğin ağırlığı 46 ile 80 kiloya kadar çıkarken, dişinin ağırlığı ise 30-50 kilo dolayında oluyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli