Erbil ve Süleymaniye’ye tramvay

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde ekonomik kriz, halkı toplu taşım araçları ile seyahat etmeye yönlendirirken, başkent Erbil ile Süleymaniye’ye tramvay için çalışılıyor.

 

Kürdistan Bölgesi’nde, Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmazlıklarla başlayan ekonomi sıkıntılar, IŞİD’in gelmesi ile daha da derinleşti. Son yıllarda dünyanın dev şirketlerinin de ilgi odağı haline gelen bölge, uzun zamandır bir krizin ortasında.

 

2 milyon göçzedeye kapılarını açan Kürdistan Bölgesi, diğer yandan İŞİD ile çetin bir mücadele yürütüyor.

 

Merkezi Irak Hükümeti’nin bütçe payını ve memur maaşlarını göndermemesi nedeniyle halk ciddi maddi sıkıntı yaşıyor.

 

Durum böyle olunca özel araçlardan ziyade, artık şehiriçi ve şehirlerarası seyahatlerde toplu taşıma araçları kullanılmaya başlandı.

 

Kürdistan Bölgesi Kara Taşımacılığı Müdürlüğü’nün verilerine göre, toplam 61 bin 550 otobüs ve minibüs çalışıyor.

 

Başkent Erbil’de ise 989 araç şehir içinde, 256 araç ise şehirlerarasında hizmet veriyor.

 

Rûdaw’a konuşan otobüs şöförü Rahman Xıdır, “Son 8 aydır toplu taşımada büyük bir hareketlilik başladı. %80 artış olduğunu söyleyebilir” dedi.

 

Otobüs durağında 16 yıldır çalışan Bahram Said, artık şehir içi minibüs - midibüs plaka fiyatlarının yükseldiğini söyledi. Krizden önce 15 bin dolar olan plakalar, artık 25 bin dolardan alıcı buluyor.

 

Kara Taşımacılığı  Müdürü Salah Cevher Raşid, “Son zamanlarda toplu taşımada yaşanan hareketlilik bizi çok sevindiriyor. Böylelikle bu alanda daha çok proje üretebiliriz” dedi.

 

Cevher, 2 yıldır Erbil’de 105.5 kilometrelik, Süleymaniye’de ise 60 kilometrelik tramvay yolu projesi için çalıştıklarını bildirdi.

 

Yeni otoyolların da gündemlerinde olduğunu aktaran yetkili, projeler için birden fazla yabancı şirketin ihale almaya hazır olduğunu vurguladı.