Erbil: Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 12 milyar doları buluyor

04-09-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Kürdistan Bölgesi Ticaret
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret hacmi 12 milyar dolar civarında. Koronavirüs kısıtlamalarına rağmen bu yılın ilk yarısında iki taraf arasında 5 milyar dolarlık ticaret alışverişi gerçekleşti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Ticaret Bakanlığı Ticaret Genel Müdürü Nevzad Edhem, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yıllık ticaret hacminin 12 milyar doları bulduğunu söyledi.

Edhem, “Koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamalara rağmen bu yılın ilk 6 ayınca yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi yakalandı” dedi.

Geride kalan 10 yıllık süre içerisinde siyasi ve güvenlik konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen Kürdistan Bölgesi ile Türkiye ticaret alanında iki önemli ortak olmayı sürdürdü. Kürdistan Bölgesi hükümeti de Türkiye ile her alanda ilişkilerini geliştirmeyi planlıyor.

Türkiye Kürdistan Bölgesi için Avrupa’ya açılma kapısı rolü oynuyor. Bununla birlikte Kürdistan petrol Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaşıyor.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi de Türkiye için Irak ve Körfez ülkelerine açılması için köprü konumunda. Kürdistan Bölgesi’nin coğrafik ve ticari açıdan elverişli konumu, Türk şirketlerin tüm sektörlerde iş için Kürdistan Bölgesi’ni tercih etmesini sağlıyor.

Türkiye’den Kürdistan Bölgesi’ne gıda, ilaç, inşaat malzemeleri, sebze ve meyvenin yanı sıra elektronik aletler ihrac ediliyor.

İki taraf ayrıca karşılıklı sınır kapılarının sayısını arttırmayı da planlıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli