Uzman isimden altın için ‘3 bin lirayı geçecek’ tahmini

Haber Merkezi – Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son günlerde yaşanan küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin piyasalara etkilerine dair yaptığı değerlendirmede İran ve İsrail arasındaki gerginliklerin ve İsmail Haniye’nin öldürülmesinin altın fiyatlarını yukarı çektiğini belirtti ve yıl sonu için gram altın fiyatının 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında olabileceğini öngördü.

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, geçtiğimiz hafta yaşanan küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin piyasalara etkilerini değerlendirdi.

Karar’dan Merve Şişman’a yaptığı değerlendirmede küresel jeopolitik gerilimlerin altın fiyatlarını etkilediğini vurgulayan Memiş, “İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesi ve İran ile İsrail arasındaki gerginlik, piyasalarda büyük bir belirsizlik yarattı. Bu durum, altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu" dedi.

Memiş, özellikle İran ve İsrail arasındaki olası bir çatışma riskinin piyasaları direkt etkilediğini belirtirken yıl sonu gram altın fiyatının da 3 bin lirayı geçeceğini söyledi.

“Savaş hazırlıkları altın fiyatını etkiliyor”

Yatırımcılara fiziki altın almalarını tavsiye eden Memiş, “Uzun vadeli yatırımcı fiziki altın alsın. Jeopolitik riskler ve savaş hazırlıkları altın piyasalarını etkiliyor. Gelecekte dünya ekonomilerinin yeniden şekilleneceğini ve bu durumun altın fiyatlarını etkileyeceğini öngörüyorum” dedi.

Memiş, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan faiz kararının ve Tarım Dışı İstihdam verisinin altın fiyatları üzerindeki etkilerini de şöyle yorumladı:

“FED’in faiz kararının ardından, piyasalar Eylül ayında faiz indirimi beklentisini güçlendirdi. Bu durum, altın fiyatlarını destekledi. FED öncesinde ons altın 2 bin 424 dolar seviyesindeyken, FED sonrası 2 bin 452 dolara kadar yükseldi.”

“Yatırımcı adeta yazı tura atıyor; saldırı olacak mı, olmayacak mı?”

ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentinin oldukça altında kaldığını belirten Memiş, “Amerika'da açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 114 bin olarak gerçekleşti. Bu veri, bir resesyon (durgunluk) endişesi yaratırken, Amerikan borsalarında sert düşüşlere neden oldu. Borsalarda yüzde 3 civarında satışlar görüldü” dedi.

Türkiye iç piyasasında da etkiler hissedildi. Memiş, gram altının hafta içerisinde 2 bin 655 liraya kadar yükseldiğini, Kapalıçarşı’da da 2 bin 626 lira seviyesinde işlem gördüğünü belirtti ve şu sözleri ekledi: “Piyasada yaşanan belirsizlikler ve jeopolitik riskler, altın fiyatlarının dalgalanmasına neden oldu. Piyasa bıçak sırtı bir kapanış yaptı. İran'ın İsrail'e karşı misilleme saldırısı yapıp ya da yapmayacağı sorusu gündemde. Piyasada manipülasyon fiyatlandırması var. Yatırımcılar adeta yazı tura atıyor; saldırı olacak mı, olmayacak mı?”

“Yıl sonu gram altın 3 bin lirayı geçecek”

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yıl sonu için gram altın fiyatının 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında olabileceğine dikkat çekerek, "Altın, jeopolitik risklerden, enflasyondan ve faiz oranlarından destek alıyor. Öte yandan merkez bankaları da altın stoklamaya devam ediyor" şeklinde konuştu. Ayrıca dolar kurundan destek alınan bir gram altının görüleceğini söyleyen Memiş, "Altın uzun vadeli yatırımcılar için kazandırıyor" mesajını verdi.

Memiş altın fiyatı ile ilgili daha önce yaptığı tahminlere değindi:

"Ben Mayıs ayında altın yatırımcısını uyarmıştım; bundan sonra her ay bir rekor göreceğiz. Altın, Haziran ayında 2 bin 420 lira, Temmuz ayında 2 bin 682 liraya kadar yükseldi. Ağustos ayı beklentim ise 2 bin 730 lira. Her ay bir diğer ayın rekoru kırılacak. Altın kendi fiyatını eze eze yoluna devam edecek. Yıl sonu gram altın için 3 binin üzerinde bir beklentim var."