Erbil ile Bağdat arasında petrol anlaşması imzalandı!
Bağdat (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında Kürdistan petrolünün ihracatına ilişkin anlaşma imzalandı. Türkiye'ye petrol ihracatının yakında başlaması bekleniyor.
Bağdat ve Erbil, Kürdistan’dan petrol ihracına yeniden başlatılması için nihai anlaşmayı bugün imzaladı. İmza töreninde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de hazır bulundu.
Irak federal hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi ülkenin kuzeyinden petrol ihracına yeniden başlatılmasına yönelik nihai anlaşmaya varıldı.
Rûdaw muhabiri Senger Abdurrahman, anlaşmaya göre Irak Petrol Pazarlama Şirketi’nde (SOMO) müdür yardımcılığı görevinin Kürtlere verileceğini aktardı.
Anlaşma kapsamında Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile şirketler arasında petrol sözleşmeleri yenilenecek ve Ceyhan limanına pompalanan petrol için halihazırdaki müşterilerin yanı sıra yeni müşterilerin bulunacak. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’nde petrol üreten şirketlere ve alıcılara da garanti verilmiş olacak. Yeni anlaşma ile petrolün varil fiyatı SOMO'nun sattığı Irak petrolü ile aynı olacak..
Öte yandan Bağdat hükümet yetkilisi Reuters’a yaptığı açıklamada, Ceyhan boru hattı üzerinden petrol ihracını yeniden başlatılması için Türkiye’ye resmi bir talep gönderildiğini belirterek, birkaç saat içinde ihracın yeniden başlayacağını söyledi.
Bloomberg'e konuşan Kürdistan Bölgesi’nden bir yetkili de Türkiye'ye petrol akışının 4 Nisan itibariyle yeniden başlayacağını açıkladı.
Kürdistan Bölgesi petrolünün yeniden ihraçatına ilişkin Erbil-Bağdat anlaştı pic.twitter.com/NRdACvU6OT
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) April 4, 2023
Ne olmuştu?
Irak, Türkiye’nin “Bağdat’ın izni olmadan Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan limanına petrol ihracatına izin vererek 1973 boru hattı transit anlaşmasını ihlal ettiğini öne sürmüş ve tazminat talebiyle 2014'te Uluslararası Tahkim Mahkemesine gitmişti.
Paris’te görülen tahkim davanın sonuçları Şubat sonunda açıklanmış, Kürdistan Bölgesi ile Kerkük-Ceyhan hattında petrol akışının durduğu açıklanmıştı.
Irak tarafı, Türkiye’nin 2014-2018 dönemi için faiz hariç yaklaşık 1,4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verildiğini açıklarken Ankara, tahkimin Bağdat’ın 5 talebinden birini kabul ettiğini, diğer başlıklarda ise Türkiye’yi haklı bulduğunu duyurmuştu.
Tahkim, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin talebi üzerine petrolü nakletmek ve depolamak konusunda hata yapmadığını, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın meşru bir birimi olduğuna karar verdi.