5 ayda 28 otel kepenk kapattı

03-11-2014
Rûdaw
Etiketler Erbil Duhok Süleymaniye turizm otel motel turist
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin en önemli ekonomi ayaklarından biri sayılan turizm sektöründe son birkaç ayda önemli derecede geriledi.

 

Rûdaw’a bilgi veren Kürdistan Bölgesi Turizm Genel Müdürlüğü Sözcüsü Nadir Rosti, 2014’ün ilk 5 ayı içerisinde geçtiğimiz yılın ilk 5 ayına göre turist sayısının yüzde 8 artarak bir milyona ulaştığını kaydetti.  

 

Rosti, IŞİD saldırılarıyla birlikte bu oranın giderek düşmeye başladığını ifade etti.

 

Rakamlara göre, 2012 itibariyle 3 milyon turist gelirken, sektörde yüzde 30 artış kaydedildi. 2014’te bu rakamın 3 milyon 250 bine yükseltilmesi hedeflenirken, IŞİD saldırıları ve bölgede birbirini takip eden krizlerden dolayı gerçekleşmedi.

 

Kürdistan Bölgesi Oteller Sendikası’nın verdiği bilgiye göre, Kürdistan Bölgesi’nde 540 otel, 300 motel, 70 tatil köyü ve bin 582 restoran ve kafeterya bulunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Oteller Sendikası Başkanı Heriş Ahmed, “Geçtiğimiz 5 ay içerisinde aralarında 5 yıldızlılar da olmak üzere 28 otel ve motel iflas ederek kapatıldı” dedi.

 

Heriş Ahmed, otel ve restoranların, kriz nedeniyle çalışanlarının yarısını işten çıkardığını, kira ve elektrik faturalarının da sektördeki sıkıntıyı arttırdığını belirtti.

 

Erbil Turizm Enstitüsü öğretim üyesi Doç.Dr Dawud Süleyman Kaidi, Irak’ın orta ve güney bölgelerinden gelen Araplar’ın, Kürdistan turizminin yüzde 65’i oluşturduğunu söyledi. Kaidi, “IŞİD’ın saldırılarından sonra Irak’ta siyasi istikrar ve güvenlik bozuldu. Örgüt Kürdistan Bölgesi’yle Irak arasındaki yolları kapattı. Bu da turizm sektörüne darbe vurdu”  dedi.

 

Hükümetin turizm sektöründeki krizi çözmesi için öneriden bulunan Kaidi, şunları ekledi:

 

“Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’ne sığınan mültecilere bir bütçe ayırarak, uygun  fiyatla otellerde kalmasını temin edebilir. Böylece kışın kalacak yer sıkıntısı çeken mültecilerin sorunları kısmen çözülür ve turizm sektöründeki eksikliği de kapatmış olursunuz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli