Erbil (Rûdaw) - Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, “2013 yılında Türkiye ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasında 12 milyar dolarlık ihracat vardı ama şu anda 6-7 milyar dolar seviyelerinde. Kürdistan ticareti daha yüksek olmalı” dedi.
Rûdaw TV haber bültenine bağlanan Hakan Akbal, dünyada yaşanan ticaret savaşlarından Türkiye’nin de nasibini aldığını söyledi.
Akbal, “Ekonomi ve siyaset birbirine bağlantılı olarak devam eder. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Irak arasındaki siyasi ilişkilerin önemli ölçüde bozulmasından sonra ihracatta bundan nasibini aldı” ifadelerini kullandı.
İçerde çok daralan bir pazar olduğunu belirten Akbal, sözlerine şunları ekledi:
“TL’nin de özellikle döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle tüm iş dünyası ihracata yüklenmeye başladı. 2017 Eylül ayı ile 2018 Eylül ayı rakamlarına bakıldığında Türkiye’nin ihracatında yüzde 26 dolaylarında büyüme olduğunu görüyoruz. Bu total rakam. Kürdistan Bölgesi ile 6 milyar dolar civarında. Ben bunu bir yükselme olarak görmüyorum.
2013’te Türkiye ve Kürdistan arasındaki ihracat 12 milyar dolar seviyelerindeydi. İhracat bu yüksek oranla tarihi bir zirve yapmıştı. Türkiye’nin gösterdiği yüzde 26’lık büyümeden Kürdistan nasibini almadı. Kürdistan ticareti bu olmamalı. 2013 yılında 12 milyar dolarlık ihracat vardı ama şu anda 6-7 milyar dolar seviyelerinde.
Ekonomi ve siyaset birbirine bağlantılı olarak devam eder. Geçtiğimiz yıllarda özellikle Türkiye ile Irak arasındaki siyasi ilişkilerin önemli ölçüde bozulmasından sonra ihracatta bundan nasibini aldı.”
Geçen hafta Kürdistan’da olduğunu kaydeden Hakan Akbal, “Kürdistan’daki seçimler Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir fırsat olabilir. Türkiye, Irak ve Kürdistan Bölgesi bu fırsatı iyi yönetmeli” diye konuştu.
Akbal, Diyarbakır ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticarete ilişkin olarak da, “Kürdistan Bölgesi ile Diyarbakır arasındaki ticaretin geri kalması bizden kaynaklanıyor. Antep’in Kürdistan ile olan ticareti Diyarbakır’ın 30 katı. Oysa Kürdistan’da Diyarbakır’ın özel bir yeri vardır. Bu Diyarbakır’ın eksikliğidir. Antep Ticaret Odasının Kürdistan’da açmış olduğu bir temsilcilik var ama Diyarbakır’ın yok. Kürdistan Bölgesi’ne gerekli hassasiyeti göstermiyoruz” dedi.
Türkiye ile Kürdistan arasındaki ticaretin gelişmesi için üst düzeyde temsilcilikler açılması gerektiğini vurgulayan Akbal, “Ticaretin önünün açılması için yeni temsilcilikler açılmalı. Ticaretin geliştirilmesi için bir çok yöntem geliştirilebilinir” değerlendirmesinde bulundu.
Kürt illeri ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasında 2018 yılındaki ticaret hacmi 6 milyar doları aşmış durumda.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın