Irak Merkez Bankası ile ABD Hazine Bakanlığı görüştü: Dolar hızla düştü

03-02-2023
Etiketler Irak Merkez Bankası ABD Hazine Bakanlığı Dolar Dinar
A+ A-

Erbil / Rûdaw - Irak Merkez Bankası yetkilileri ile ABD Hazine Bakanlığı Türkiye’de bir araya geldi. Dolar hızla düşüşe geçti.

Irak Merkez Bankası Başkanı Ali Muhsin İsmail el Alak, ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Brian Nielsen ile Türkiye'de yaptıkları görüşmenin sona erdiğini açıklamasından kısa bir süre sonra Irak’ta dolarda hızla düşüş gerçekleşti.

Görüşmede, Irak'ta döviz kurunda ilgili mekanizmalarda istikrarın sağlanması için iki taraf arasındaki işbirliği ve koordinasyonun ele alındığı kaydedildi.

ABD Hazine Bakanlığı adına Brian Nielsen görüşmede, Irak'ta ekonomik istikrarın sağlanmasına ülkesinin verdiği desteği yineledi ve Perşembe günü Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan telefon görüşmesinde tartışılan konuların önemini vurguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, ortak çıkarlar doğrultusunda adım atılmasına hazır olduğunu ifade etti.

Taraflar, Şubat ayı ortasında Washington'da yapılması planlanan toplantılarda işbirliği ve koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Geçtiğimiz yılın son aylarından itibaren Irak’ta dinarın dolar karşısında değer kaybetmesi ülkede ekonomik anlamda krize neden oldu. 100 ABD doları karşısında 163.000 dinar olan döviz kuru, dün 175.000 dinarı aştı.

ABD Başkanı Joe Biden ve Irak Başbakanı Muhammed Şii Sudani Perşembe günü telefonda görüştü.

Beyaz Saray, Biden'ın Irak'ın Sudani'ye yardım konusundaki "taahhüdünü" yinelediğini ve Washington'un iki ülke arasında stratejik bir anlaşmaya olan bağlılığını vurgularken bölgesel gelişmeleri tartıştığını söyledi.

Biden telefon görüşmesinde Sudan'ın Irak'ın egemenliğini ve bağımsızlığını güçlendirme çabalarına övgüde bulundu.

Beyaz Saray, iki liderin Irak ekonomisinin Iraklılara hizmet etmesini sağlamak için Sudani'nin ekonomik gündemini tartıştığını ve bunun "ABD tarafından desteklenen bir politika" olduğunu söyledi.

Biden daha sonra Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in sorunları daha ayrıntılı görüşmek üzere önümüzdeki hafta ABD'ye yapacağı ziyareti memnuniyetle karşıladı.

Irak Başbakanı geçtiğimiz ay Merkez Bankası Başkanı Mustafa Ghaleb Mahaif'i görevden aldı. Yerine Merkez Bankasının eski başkanı Ali Muhsin el Alak’ı vekaleten atadı.

Dolar neden yükseldi?

ABD Hazine Bakanlığı ve ABD Merkez Bankası FED tarafından benimsenen para politikası Irak ticari bankalarının İran ve Ortadoğu'da yaptırım uygulanan diğer ülkelerin çıkarına yasadışı dolar tahsis etmesini engellemeyi hedefliyor. Resmi Irak verilerine göre, yeni önlemlerin yürürlüğe girmesinden bu yana Irak'a günlük dolar transferlerinin yüzde 80'i veya daha fazlası bloke edilirken, daha önce toplam günlük 259 milyon doları aşıyordu. Fonun varış yerlerine ilişkin yetersiz bilgi ve diğer hatalar mevcut.

Döviz azlığı nedeniyle Irak dinarı dolar karşısında yüzde 10'a kadar düşerken, yumurta, un ve yemeklik yağ gibi temel ürünler de dahil olmak üzere ithal malların fiyatlarında keskin bir artış yaşandı.

Bu hızlı düşüş öncesinde neredeyse 1480 sınırlarında sabit kalıp daha sonra 1600 seviyesine yaklaşarak özellikle dar gelirli ve yoksul tüketicileri zarara uğrattı. Bu durum İran, Suriye ve Lübnan’da yaşananlara benzer şekilde Irak kamuoyunda büyük endişeye neden oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli