ANKARA – Esnaf ve halk artan gıda fiyatları hakkında ne düşünüyor?
Ankara (Rûdaw) – Türkiye’de son dönemde halkın gündeminde doların yükselmesi ile yaşnan gıda fiyatlarındaki artış var. TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi fiyatları yıllık bazda yüzde 29,38 arttı. Vatandaşlar hayat pahalılığından şikayet ederken hükumet sorumluluğu büyük marketlere bağlıyor.
Türkiye'de üretici ve tüketici fiyat endekslerindeki makas açılırken çarşı-pazarda da ürünlerdeki fiyatlar da artıyor. Döviz kuru baskısı nedeniyle birçok sektörde de maliyetler artıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 19,25 oldu.
Ağustosun enflasyon şampiyonu yüzde 3,18 ile gıda olurken, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 29’u buldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın geçen hafta bir puanlık faiz indirimi sonrası yükselmeye başlayan dolar/TL, 8,93'ü geçerek rekor tazeledikten sonra 8.88 bandında seyrediyor. Doların yükselmesi de çarşıya ve pazara yansıyor.
Ankara esnafı ve halkı, fiyat artışları hakkındaki görüşlerini Rûdaw’a anlattı:
Esnaf Emrah Yufkacı: En çok una zam geliyor. Eskiden 240 liraydı şimdi 280 lira Çünkü dolar yükseldikçe un zamlanıyor. Diyorlar ki un Türkiye’nin unu ama dolar yükseldikçe unun fiyatı yükseliyor. Dolarla işimiz yok diyorlar ama buğdat bizim olduğu halde yurt dışından gelmiş gibi oluyor.
Emekli Ahmet Dağdeviren: Ne yapacak bu halk, ne yiyecek, ne içecek. Ayıp denen bir şey var. Memleketimizde ot alamıyoruz ot. Nereden geliyor bu ot? Avrupa’dan mı?
Esnaf Kurdo Anatolya: Doların yükselmesinin nedeni siyasidir. Erdoğan'ın Amerika'da ne yaptığını, ne söylediğini bilmiyoruz ama biliyoruz ki Erdoğan öksürünce dolar yükselir.
Ev hanımı Suna Dere: Her şey çok pahalı. Ekmek bile alamadığımızı görüyorsun. Eskiden yıl başında bazı şeylerin fiyatlarının yükseleceğini biliyorduk ama şimdi fiyatlar sabahtan akşama değişiyor. Şimdi nereye giderseniz fiyatların yükseldiğini söylüyorlar. Markette, pazarda fiyatlar yüksek.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş), Ağustos 2021 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 926 lira 72 kuruş.
Türkiye’de yüksek enflasyon nedeniyle vatandaşlar fiyatlardan şikayet ederken, hükümet marketlere "fahiş fiyat" denetimleri başlattı.
Ticaret Bakanlığının talimatıyla başlatılan denetimlerde ekipler marketlerde, sebze ve meyve, temel gıda ürünleri ile temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları inceliyor.
Denetimlerde, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına, etiket ve künye bilgileri ile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatına bakılıyor.
Ancak uzmanlara göre fiyatları düşürmenin tek yolu enflasyona neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması.