Kürt iş insanı Hamdi Ulukaya, ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı oldu
Haber Merkezi - ABD’de yaşayan Kürt iş insanı Hamdi Ulukaya, ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı oldu.
ABD-Türkiye İş Konseyi, Chobani şirketinin kurucusu ve Mülteciler İçin Çadır Ortaklığı'nın kurucusu Hamdi Ulukaya'nın, konseyin yeni başkanı olarak görev yapacağını açıkladı.
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre ABD Ticaret Odası Başkanı ve CEO'su Suzanne P. Clark, Hamdi Ulukaya’nın Amerikan ve Türk iş dünyalarının ortak girişimci ruhunu temsil ettiğini söyledi.
Ulukaya’nın dinamik liderliğini ve yenilikçiliğe bağlılığını ikili ilişkilere taşıyacağını kaydeden Clark, "ABD-Türkiye ticaretini ve yatırımlarını geliştirmeye devam ederken ve Şubat ayında yaşanan yıkıcı depremlerin ardından toparlanma çabalarını hızlandırırken, ABD Ticaret Odası olarak Ulukaya ile birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.
Hamdi Ulukaya da, iş dünyasının liderleri olarak, sektörlerin ve toplumların geleceğini şekillendirme gücüne ve sorumluluğuna sahip olduklarını söyledi.
Ulukaya, "Olumlu değişimi teşvik etmek ve herkes için daha adil ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak amacıyla işbirliği yapmak ve ortak bilgi ve kaynaklarımızdan yararlanmak üzere ABD-Türkiye İş Konseyi'ne katılmaktan onur duyuyorum" dedi.
Ulukaya, iş konseyinin Türkiye ve ABD halklarını biraraya getirmek, bağlantılar kurmak ve bu iki ülke açısında müreffeh bir ilişki geliştirmek için güçlü ve etkili bir yol olarak hizmet ettiğini belirtti.
Konsey, ikili ticari ilişkileri genişletmek ve ABD ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı arttırmak amacıyla kuruldu.
Ticaret odasının internet sitesine göre Kent'in liderliğindeki konsey, özellikle tarım, savunma, dijital ekonomi, enerji, sağlık, seyahat ve kadınların güçlendirilmesi gibi stratejik alanlarda iki ülkenin ekonomilerini ve tedarik zincirlerini birbirine daha iyi bağlamak için hem hükümetler hem de iş çevreleriyle birlikte çalıştı.
Her iki ülkede ticaret ve yatırım yapan 100'den fazla ABD ve Türk şirketini temsil eden konseyin verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret akışı, 10 yılda iki kattan fazla artarak yaklaşık 35 milyar dolara ulaştı.
Hamdi Ulukaya kimdir?
Hamdi Ulukaya ABD’de son 10 yılın en hızlı büyüyen ve "En Yenilikçi 10 Şirket" arasında yer alan Chobani’nin kurucusu ve CEO’su.
Ulukaya, 1972 yılında Erzincan’ın İliç ilçesinde süt ürünleri üreten bir ailede doğdu.
İngilizce öğrenmek için Amerika’ya gittikten sonra, New York'un kuzeyinde kapatılmış olan bir yoğurt fabrikasını satın aldı ve beş yıldan kısa sürede yıllık satışlarını sıfırdan 1 milyar doların üzerine çıkararak Chobani’yi ABD’nin en hızlı büyüyen markası yaptı.
Fast Company tarafından açıklanan "2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri" listesinde Chobani, hem "Gıda" hem de "Sosyal Fayda" kategorilerinde ilk sırada yer aldı. Chobani aynı zamanda Fortune tarafından tüm sektörleri kapsayan "Dünyayı Değiştiren Şirketler" listesinde yer aldı.
Ulukaya’nın Chobani’ye yönelik vizyonu, özellikle gıda endüstrisinde köklü bir dönüşümü beraberinde getirdi. Kaliteli gıdayı daha erişilebilir kılmak vizyonuyla kurulan Chobani, kuruluşundan itibaren kârının bir bölümünü hayırsever faaliyetlere aktarıyor. Bu misyonu daha da ileriye götürmek için, Ulukaya, gıda sektöründe yer alan ve sosyal faydaya önem veren girişimcilere destek vermek amacıyla “Chobani Incubator”ı (Chobani Kuluçka Merkezi) 2016 yılında kurdu.
2017 yılında, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla “Hamdi Ulukaya Girişimi”ni kurdu.
Ulukaya, 2015 yılında "The Giving Pledge”i (Bağış Taahhütü) imzalayarak servetinin büyük bir kısmını küresel mülteci krizine çözüm bulunmasına ayırdı ve dünyanın dört bir yanında yurdundan edilmiş insanlara daha iyi çözümler sunmak amacıyla "Tent Foundation"ı (Çadır Vakfı) kurdu. Aralarında Airbnb, Google, İkea, LinkedIn, UPS ve MasterCard’ın da bulunduğu 80 dev şirketi biraraya getirerek şirketlerin mülteci krizine son verme hedefine ulaşması amaçlı bir iş birliği platformu kurdu.
Ulukaya, 2017 yılında, iş dünyasında sergilediği farklı liderlik biçimi ve mülteci krizi konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü TIME 100 listesine seçildi.