2020'de en fazla ticari araç Habur-İbrahim Halil kapısından geçti

Haber Merkezi – Türkiye Ticaret Bakanı Pekcan, 2020'de Türkiye'nin kara sınır kapılarında 3,4 milyon ticari araç giriş-çıkışı gerçekleştiğini belirterek, "En fazla ticari araç geçişi yapılan sınır kapımız 1 milyon 90 bin ile Irak'a açılan Habur Gümrük Kapısı oldu" dedi.

Ruhsar Pekcan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, mart ayından itibaren dünya genelinde sınır geçişlerinin kapatılması veya kısıtlanması gibi ciddi tedbirler alındığını söyledi.

Habur, Kapıkule ve Kapıköy gümrük kapılarında ve Ro-Ro limanlarında temassız ticaret uygulamasını hayata geçirdiklerini anlatan Pekcan, bu tedbirler sayesinde, salgın öncesi dönemlere yakın bir sevkiyat akışını temin ettiklerini dile getirdi.

Türkiye'de 30 kara, 8 demir yolu, 101 deniz ve 64 hava olmak üzere toplam 203 hudut kapısı bulunduğuna dikkati çeken Pekcan, serbest bölge ve iç gümrük idareleriyle toplam 151 gümrük müdürlüğünün görev yaptığını bildirdi.

Geçen yıl Türkiye kara sınır kapılarından 1,7 milyonu giriş, 1,7 milyonu da çıkış olmak üzere toplam 3,4 milyon ticari aracın geçiş yaptığını bildiren Pekcan, en fazla ticari araç geçişi yapılan sınır kapısının 1 milyon 90 bin ile Kürdistan Bölgesi’ne açılan Habur-İbrahim Halil Gümrük Kapısı olduğunu söyledi.

Pekcen, Habur’u 704 bin araç ile Kapıkule, 315 bin araç ile Sarp Gümrük Kapısı izlediğini belirtti.

Bu dönemde sınır kapılarından 7,6 milyon yolcunun giriş-çıkış yaptığına dikkati çeken Pekcan, şöyle devam etti:

"2019 yılında yolcu geçişi 27,5 milyon iken geçen sene salgının olumsuz etkisiyle bu rakam 7,6 milyona geriledi. Ancak ticari faaliyetlerimiz, alınan tedbirlerin etkisiyle, sekteye uğramadı. 2019 yılında 3,7 milyon ticari araç giriş-çıkışı dikkate alındığında Kovid-19'a rağmen ticari araç giriş çıkış sayılarındaki olumlu tablo, aldığımız tedbirlerin etkisiyle ticaretin kesintiye uğramadan devam ettiğinin en büyük göstergelerinden biri oldu."

Pekcan, temassız ticarete ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Habur Gümrük Kapımızda, temassız ticaret uygulamasının devreye alındığı 1 Mart 2020 tarihi ile söz konusu uygulamanın sona erdirildiği 21 Ağustos 2020 tarihi arasında günlük ortalama 1337 ticari aracın giriş ve 1210 ticari aracın çıkış işlemi gerçekleştirildi. 2019 yılında bu sayı, giriş yönünde günlük ortalama 1615, çıkış yönünde ise 1637 idi. Kapıkule Gümrük Kapımızda da temassız ticaret uygulamasının devrede olduğu 22 Mart - 27 Nisan 2020 tarihleri arasında günlük ortalama 727 ticari aracın giriş, 657 ticari aracın çıkış işlemi gerçekleştirildi. 2019 yılında bu sayılar giriş yönünde 1021, çıkış yönünde ise 1033 araç olarak seyretti. Bu sayede, Habur ve Kapıkule'de pandemi öncesi dönemlere yakın bir sevkiyat artışı sağlanmıştır."

Habur ve İpsala gümrük kapılarının modernizasyon çalışmalarının bu yılın ilk çeyreğinde tamamlanacağını anlatan Pekcan, Gürbulak, Türkgözü ve Pazarkule gümrük kapılarının yenilenmesine ilişkin inşaat çalışmalarını da aynı dönemde başlatacaklarını sözlerine ekledi.