Çin: Irak’a iklim değişikliği konusunda yardım etmeye hazırız

01-11-2024
Etiketler Çin Küresel iklim değişikliği Irak Çölleşme
A+ A-

Çin Devlet Kurulu yetkilileri, Irak'ta bol miktarda petrol ve doğalgaz kaynağı bulunduğunu, ancak yenilenebilir enerji gibi diğer kaynaklarda eksiklikler olduğunu belirtti. Yetkililer, iklim değişikliğiyle mücadelede Irak ile işbirliği yapmaya ve deneyim paylaşımına hazır olduklarını ifade etti.  

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, İklim Bakanlığı ve Ulusal Enerji İdaresi yetkilileri, Rûdaw'ın Çin Temsilcisi Mehdi Faraj’ın sorularını yanıtladı.   

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Kaynakların ve Çevrenin Korunması Departmanı Direktörü Yun Hua, “Irak'ta bol miktarda petrol ve doğalgaz kaynağı bulunuyor, ancak yenilenebilir enerji gibi diğer kaynaklarda Irak’ta eksiklikler var” dedi.        

Yon Hua, İklim değişikliğiyle ortaklaşa mücadele etmek ve yeteneklerini geliştirmek için, Irak dahil gelişmekte olan ülkelerle bu konuda işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını açıkladı.  

Aynı şekilde, İklim değişikliği ve ülkeler arası işbirliğinden bahseden Çin İklim Bakanlığında İklim Değişikliğine Müdahale Departmanı direktörü Xia Yingxian, "İklim değişikliği, tüm ülkelerin ele alması gereken küresel bir sorundur. Çin, ilgili ülkelerle işbirliği yapmaya her zaman hazır olmuştur, söz konusu işbirliğini güçlendirmek için bu konuda Irak ile çalışmaya hazırız" ifadeleri kullandı.  

Diğer taraftan, Çin'in çölleşme kontrolü konusunda yeterli deneyime sahip olduğunu dile getiren Ulusal Enerji İdaresi kalkınma Planlaması Departmanı Müdür Yardımcısı Dong Wancheng, Irak tarafıyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmaya ve bu alanda işbirliğini güçlendirmeye hazır olduklarını bildirdi.      

Rûdaw: Çin, çevre ve iklim değişikliği sorunlarını çözmek ve deneyimlerini paylaşmak için Irak’a nasıl yardımcı olabilir?         

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Kaynakların ve Çevrenin Korunması Departmanı Direktörü Wen Hua: Her ne kadar Çin ve Irak, doğal koşullar, sanayi ve enerji yapıları açısından önemli farklılıklara sahip olsalar da, gelişmekte olan ülkeler olarak bu tür sorunlarla sıklıkla karşılaşıyorlar. (Çift karbon) projesini geliştirirken ekonomik kalkınma, insanların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele arasındaki ilişkiyi ele almamız gerekiyor. Bu konuda bazı deneyimleri paylaşmak istiyorum.  

İlk olarak: (Çift karbon) çalışmanın teşvik edilmesinin sistematik planlama gerektirdiğine inanıyoruz. (Çift karbon, CO2 emisyonlarının 2030’dan önce zirveye ulaşmasını ve 2060’tan önce karbon nötr olmasını hedefleyen Çin Hükümetinin bir projesi)

Çin, karbon zirvesini ve karbon açığını ulusal kalkınma açısından çok özel bir konuma yerleştirdi. Ayrıca entegre bir ulusal stratejiye de bağlıyız. Merkezi hükümet belirli tasarımları güçlendirme, tüm paydaşlarla koordinasyon sağlama ve eksiksiz bir politika sistemi oluşturma sözü verdi. Aynı zamanda yerel bölgelerin ve çiftliklerin rolü de yerel duruma göre değişmeli, bu çerçevede çift karbon çalışmasının her zaman doğru yolda ilerlemesine dikkat ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde bir konferansa katıldım. Bu konferansta birçok gelişmekte olan ülke, en kısa sürede nasıl değişim elde edebileceklerini sordu. Bana göre, bu konunun ulusal gelişim için çok önemli. Buda, Çin’in önemli bir deneyimi. Biz hedeflerimizi belirliyoruz ve ardından belirlenen bir çerçevede çalışıyoruz, sonra da pazara açılıyoruz. Onun için, bu deneyim iş birliğini güçlendirmek ve ulusumuzun gelişimi için çok önemli.  

İkincisi: Sistematik bir kavramdır. Süreç boyunca, kamu ve yerel hedefler, uzun vadeli ve kısa vadeli hedefler ve piyasa ile hükümet arasındaki ilişki dikkate alınarak emisyonların geliştirilmesi ve azaltılması ele alınmalıdır. Politikamız tek taraflı değil ve tüm tarafları kapsamlı bir şekilde ele almamız, uygun bir politika oluşturmamız ve politikaların koordinasyonunu ve tutarlılığını sağlamamız gerekiyor.

Üçüncüsü: İlerleme sürecinde riskten kaçınmaya kararlıyız. Çin'in enerji yapısı kömür açısından zengin, ancak petrol ve gaz açısından kötüdür ki bu da Çin'in ulusal temel durumunu oluşturuyor. Ancak Irak için durum tam tersi. Irak'ta bol miktarda petrol ve doğalgaz kaynağı var ancak yenilenebilir enerji gibi diğer kaynaklar çok az. Dolayısıyla süreç boyunca enerji güvenliğini, tedarik zinciri, endüstriyel zincir güvenliğini, gıda güvenliğini ve temel yaşam gerekliliklerini sağlamamız gerekiyor, bunların ekonomik ve sosyal kalkınma ile sosyal istikrar üzerinde olumsuz bir etki yaratmaması gerekiyor.

Bu sorunların, gelişmekte olan ülkelerin yeşil değişikliği geliştirmek ve (Çift Karbon) hedeflerine ulaşmak için aşmaları gereken adımlar olduğunu düşünüyorum. Bunları çözmek için çok çalışmamız gerekiyor. İklim değişikliğiyle ortaklaşa mücadele etmek, kapasitelerimizi geliştirmek, karşılıklı bilgi alışverişini ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla Irak dahil ilgili ülkelerle deneyim ve uygulamaları paylaşmaya hazırız.

Rûdaw: Irak’ın su kıtlığı ve artan çölleşme gibi iklim değişikliği etkilerine karşı, Çin ile Irak arasında destek sağlayabilecek özel bir iş birliği bulunuyor mu?

Çin Halk Cumhuriyeti Ekoloji ve Çevre Bakanlığı İklim Değişikliğine Müdahale Departmanı Direktörü Xia Yingxian: İklim değişikliği, tüm ülkelerin ele alması gereken küresel bir sorundur. Bu nedenle Çin, ülkelerle işbirliğine her zaman hazır olmuştur, özellikle bu alanda Irak'la da çalışmaya hazırız.

Gelişmekte olan ülkeler için iklim değişikliğine ilişkin varsayım bilgileri geliştirmek amacıyla yıllık iklim kursları ve eğitimleri düzenliyoruz. Irak dahil gelişmekte olan ülkelerle iklim değişikliği konusunda fikir alışverişi yapmak, ikili iş birliğini daha da güçlendirmek ve ciddi iklim olaylarına müdahale etme kapasitemizi geliştirmeye hazırız. Çin, özellikle Irak çevre Bakanlığı ve ilgili kurumların Uluslararası Yeşil Kuşak ve Yol Geliştirme İttifakına katılmalarını memnuniyetle karşılıyor.

Çin'de ayrıca iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, yeşil ve düşük karbonlu kalkınma, erken uyarı ve iklim değişikliğine uyum konularında Güney-Güney İşbirliği Projesi eğitim kursları da bulunuyor. Ayrıca Iraklı iklim değişikliği uzmanlarının da faaliyetlerimize katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Ulusal Enerji İdaresi kalkınma Planlaması Departmanı Müdür Yardımcısı Dong Wancheng: çölleşmeden bahsettiniz, gerçekten de Çin'in, güneş enerjisi yolu ile çölleşmeyi kontrol etme konusunda deneyimi var. Bunun yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, yeni enerji kaynakları yaratmanın önemli bir parçasıdır. Eğer Irak tarafı bu konuda iş birliği yapmaya istekliyse, biz de Irak tarafı ile ilgili konularda iş birliği yapmaya ve bu alanlardaki ortak çalışmaları güçlendirmeye hazırız.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli