Bloomberg: Türkiye rekor büyüme ile salgında G20 ülkelerinin çoğunu geride bırakıyor

01-09-2021
Rûdaw
Etiketler Türkiye Ekonomi Bloomberg
A+ A-

Haber Merkezi - Amerikan haber sitesi Bloomberg, Türkiye ekonomisinin, Covid-19 pandemisinin zirvesinde daraldıktan sonra rekor bir hızda büyüyerek ikinci çeyrekte keskin bir şekilde toparlandığını yazdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı 2. çeyreğine ilişkin büyüme verilerine açıkladı. Buna göre; Türkiye'nin Dönemsel Gayri Safi Yurt içi Hasılası (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü.

Öte yandan TÜİK, ilk çeyrek büyümesini de yüzde 7,2 olarak revize etti. İlk çeyrek büyümesi yüzde 7 olarak açıklanmıştı. Ayrıca büyümenin bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 ile sınırlı kalması dikkat çekti.

Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,9 arttı. kamu harcamaları 4,2 artarken, yatırımlar 20.3 arttı.

İşgücü ödemeleri, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36,1artarken, net işletme artığı (karma gelir) ise yüzde 78,2 arttı.

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu. Net işletme artığı payı ise yüzde 42,8'den yüzde 49,8'e yükseldi.

Amerikan haber sitesi Bloomberg, Türkiye ekonomisinin, Covid-19 pandemisinin zirvesinde daraldıktan sonra rekor bir hızda büyüyerek ikinci çeyrekte keskin bir şekilde toparlandığını aktardı.

G20 ülkelerinin çoğunu geride bıraktı

Bloomberg anketlerinin medyan tahminlerine göre, Çarşamba günkü veriler, gayri safi yurtiçi hasılanın bir önceki yıla göre %21 ve ilk çeyreğe göre %1 arttığını gösteriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Haziran ayında yaptığı açıklamada, 1999 yılına ait verilerdeki en yüksek oran olan yıllık büyüme oranının %20’yi geçebileceğini söylemişti.

Site, 729 milyar dolarlık ekonominin, bir yıl önce koronavirüs pandemisinin vurduğu %10,3 daraldıktan sonra G20 ülkelerinin çoğunu geride bıraktığına dikkat çekti.

Geçen yıl hükümet, devlet destekli faiz oranı indirimleri ve tüketimi artıran ancak liranın devalüasyonu ve kontrolden çıkmış enflasyon pahasına gelen kredi teşviklerinin bir kombinasyonunu kullanarak pandeminin büyüme üzerindeki etkisini sınırladı.

Bloomberg’e konuşan Türkiye GSYİH verilerinin tahmincileri arasında ikinci sırada yer alan Activbank’ın İstanbul merkezli ekonomisti Kan Ayan, “Büyüme şu anda güçlü iç ve dış taleple birlikte sanayi üretimi ve kredilerden kaynaklanıyor” dedi.

Ayan, ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte büyümeye devam ettiğini ve bunun enflasyonda beklenen yavaşlamayı sınırlayabileceğini söyledi.

Öncü göstergeler, hükümetin Covid-19 vakalarındaki artışın ardından Mayıs ayı boyunca ülke çapında uygulanan katı karantinayı hafifletmesiyle, özellikle ikinci çeyreğin sonunda ekonomik aktivitede bir iyileşme olduğunu gösteriyor.

Ankara İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan ekonomik güven endeksi, bir önceki ayki 92,6’dan Haziran’da 97,8’e yükseldi. Ölçeğin üçüncü çeyrekte 100’ün üzerinde olması iyimser bir görünüme işaret ediyor. Sanayi üretimi Haziran ayının on üçüncü ayında yıllık bazda yükseldi.

“Türkiye’nin sorunu büyüme değil, enflasyon”

Garanti BBVA Türkiye Başekonomisti Seda Güler Mert, Bloomberg’e e-posta yoluyla verdiği demeçte, BBVA verilerinin “tüketimin nispeten güçlü olduğunu, ancak yatırım talebinin yavaşladığını ve bunun sonunda iç talebe sürekli ama çok yavaş bir uyumla sonlandığını gösterdiğini” söyledi.

Mert, “Son dönemdeki ivme ve daha iyi bir küresel büyüme görünümü göz önüne alındığında, %9’luk konsensüs tahminimiz için bile 2021 GSYİH büyümesi için riskler yukarı yönlü olmaya devam ediyor” diye belirtti.

BBVA Research’ün büyük veri analizi başkanı Alvaro Ortiz de, “Türkiye’nin sorunu büyüme değil, enflasyon” dedi.

Hükümetin 2020’deki büyüme çabaları, para biriminin %20 oranında zayıfladığını gördü ve tüketici enflasyonunu çift hanelerde tuttu. Bu yılki veriler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha düşük faiz oranları çağrıları sırasında fiyat istikrarını sağlamaya çalışırken Merkez Bankası Başkanı Sahab Kavcioğlu’nun karşılaştığı zorlukları ortaya koyuyor.

Merkez bankası, enflasyonun Temmuz ayında %18,95’e yükselmesi ve reel getirinin çoğunu ortadan kaldırmasıyla beşinci ay için kilit oranını %19’da tuttu. Kavcioğlu’nun Mart ayındaki sürpriz atamasından bu yana lira dolar karşısında %13’ten fazla düştü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli