Maliye Bakanı Şeyh Cenab: Erbil sorumluluklarını yerine getirdi, sıra Bağdat’ta

01-08-2023
Etiketler Awat Şeyh Cenab Kürdistan Bölgesi Irak Bütçe Maaş
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, Bağdat’la yapılan anlaşmalar kapsamında Erbil’in tüm yükümlüklerini yerine getirdiğini belirterek, bütçe konusundaki gecikmenin Bağdat’tan kaynaklandığını söyledi. Bakan Şeyh Cenab, “Bağdat'ın bize iki maaş borcu var, gönderilmesini bekliyoruz ki bütçe yasasına göre gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Bakan Awat Şeyh Cenab, Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman’a verdiği röportajda, Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe meselesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşları ve gündemdeki konular hakkındaki sorulara yanıt verdi.

Geçtiğimiz günlerde Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “maaş konusunu Bağdat’a sorun” şeklindeki tepki çeken sözlerine açıklık getiren Awat Şeyh Cenab, kimi siyasi tarafların bu sözlerimi bilerek çarpıttığını vurguladı.

“Kürdistan Bölgesi bütün yükümlülüklerini yerine getirdi”

Söz konusu açıklamada “Kürdistan Bölgesi iki taraf arasındaki anlaşmalar gereği üzerine düşen bütün yükümlülüklerini yerine getirdi, şimdi top Irak’ın sahasında” dediğini belirten Şeyh Cenab, “Son anlaşmamıza göre, Irak Başbakanını ziyaret eden hiç bir heyetin zaman veya miktar konusunda net bir yanıt almadığını belirtebilirim. Ne Merkez Bankasına bildirimin ne zaman yapılacağı ne de bize gönderilecek olan paranın miktarı bilinmiyor” dedi.

Maliye Bakanı Şeyh Cenab, şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti tüm şartları yerine getirmeye hazır olduğunu gösterdi ve son heyetimiz geçtiğimiz Perşembe günü Bağdat'tan döndü. Heyette, Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu Başkanlığı'nın yanı sıra Maliye Bakanlığı'nın dört genel müdürü yer aldı. Kürdistan Bölgesi'nden üst düzey bir heyet oradaydı, görüşmeleri Kürdistan Bölgesi yapmadıysa kim yaptı? Son 48 ayda maaşları kim ödedi? Bağdat’ta bütçe görüşmelerine katılan ve herkesin yapılmasını beklediği anlaşmayı Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Maliye Bakanlığı değilse kim yaptı?

Muhalefet adına konuşuyorlar ama sözleri slogandan ibaret ve bu konuşmalar milleti rahatsız edip kışkırtıyor. Bu insanların duygularıyla oynamaktır. Maaşlar ertelendi ama bunun sebebi biz değiliz. Petrol ihracatı durduğundan beri petrol gelirleri Maliye Bakanlığına gelmedi ki biz de maaş ödeyebilelim. İç gelirler de bundan böyle, bütçe yasasına göre Irak Maliye Bakanlığı'nın banka hesabına yatırılacak. Yani 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren iç gelirleri kullanma yetkimiz kalmayacak, tamamı Irak Maliye Bakanlığı'nın hesabına yatırılıp oradan harcamalarımız için geri ödenecek. Memur ve çalışanların maaşlarının ne zaman gönderileceği bilinmiyor. Perşembe günü heyetimiz Bağdat'tan döndüğünde bütçenin gönderilmesi için işlemlerin başlamış olması gerekiyordu. Mevcut gecikme Kürdistan Bölgesi’nin sorumluluğunda değil.”

“Federal hükümet içinde bazı sorunlar yaşandı”

Bütçe ve maaş konusundaki gecikmenin Bağdat’tan kaynaklandığını belirten Şeyh Cenab, “Federal hükümet içinde bazı sorunlar yaşandı. Bütçe yasasına göre Irak Petrol Bakanlığı'nın petrol aldığını Maliye Bakanlığı'na bildirmeliydi fakat bunu geciktirdi. Maliye üst kurulunun bugün bu teknik sorunları çözmesi gerekiyor ki bu hiç bir şekilde Kürdistan Bölgesi ile alakalı bir durum değil” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin kendi memur, emekli ve çalışanlarının maaş ve ödeneklerinden sorumlu olduğunun altını çizen Bakan Şeyh Cenab, bunun için Bağdat’taki durumu hassas bir şekilde yakından takip ettiklerini kaydetti.

Awat Şeyh Cenab, Kürdistan Bölgesi’nde bu durumu “hükümeti suçlamak” için kullananları da “popülist siyaset yapmak” ve “sadece slogan atmakla” eleştirdi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin 27 Temmuz 2023 tarihinde Irak hükümeti ile imzalanan anlaşmaya uyduğunu hatırlatan Şeyh Cenab, ancak karşı tarafın buna uymadığını söyledi.

“Bütçe yasasında memur maaşlarının güvence altına alınmasını esas aldık”

Hükümet olarak petrol gelirlerinin Irak Petrol Bakanlığı’na devri için adımlar attıklarını belirten Şeyh Cenab, “İstenilen tüm gelirleri vermeye razı olduk, şimdi aramızda üst düzey bir heyet var, iki başbakanla görüşüyor. Çözüm bulunmayan konular hakkında Federal Mahkemede karar verilecek. Fakat teknik sorunlar nedeniyle bütçe durdurulamaz, maaşların ödenmesi durdurulamaz. Bütçe yasasında memur maaşlarının tüm tehlikelerden uzak olmasını güvence altına alınmasını esas aldık” diye konuştu.

Her iki başbakan, maliye, petrol ve doğal kaynaklar bakanlığı arasında sorunların çözümü için sürekli temas olduğunu aktaran Maliye Bakanı Şeyh Cenab, “Şu an Bağdat’tan Haziran ve Temmuz ayı maaşlarını göndermesini bekliyoruz. Bağdat'ın bize iki maaş borcu var, gönderilmesini bekliyoruz ki bütçe yasasına göre gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Şeyh Cenab, “Bu para Maliye Bakanlığı hesabına yatırıldığı ancak itibaren memur, emekli ve çalışanların maaşlarının ödenmesine başlanacak” diye ekledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli