Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır’da son 2 yılda yaşanan çatışmalar nedeniyle inşaat sektörünün %80’inin iflasla karşı karşıya olduğu ve siyasi kriz ardından dövizin yükselmesiyle iş insanlarının %30’unun zarar ettiği belirtiliyor.
Yaşanan kriz nedeniyle 450 Diyarbakırlı mütehatin 350’si projelerini iptal etmek zorunda kaldı. 8 bin inşaat işçisi de işsiz kaldı.
Diyarbakır’da en fazla gelir getiren sektörler arasında yer alan inşaat sektörü iflasın eşiğinde. Siyasi istikrarsızlık ve dövizdeki yükseliş nedeniyle inşaat sektörünün %80’ini iflas ile karşı karşıya.
10 yıldır mütahitlik işiyle uğraşan Numan Erdoğan, barış sürecinde yılda 300 ev satarken bu yıl sadece 20 ev satabildiğini, 280 evin elinde kaldığını söylüyor.
Barış gelmeden kentin ekonomisinin kolay kolay düzelmeyeceğini belirten Erdoğan, şunları söyledi:
‘‘100 daire yapan firmamız 300 dairelik binalar yaptı. Şimdi bu 300 daire elimizde kaldı. Dövüzdeki artış nedeniyle inşaat malzemelerinin fiyatı %30 yükseldi. Bu yüzden ev fiyatları da arttı. Bu bizim yükümüzü ağırlaştırdı.’’
Diyarbakır’ı İnşaa Edenler Derneği’nin (DİEDER) verilerine göre, savaş ve çatışmalı ortamdan dolayı inşaat sektörünün çeşitli alanında iş yapan 450 firma zarara uğradı.
DİEDER Başkanı Mehmet Veysi Can, inşşat sektöründe üretimin azalmasından kaynaklı emlak satışlarının azaldığını ve inşaat malzemelerinin ise pahalılaştığını belirtere: ‘‘Bu durum otomotikmen başta bizi sonra da 450 kalemde iş yapan firmaları etkiliyor’’ diyor.
Yapı denetim uzmanı Orhan Aydoğdu ise şunları belirtiyor:
‘‘Kriz öncesi her yıl Diyarbakır’da mütahitlerin 400-450 arası inşaat projesi olurdu. Şimdi 350 mütahit inşaat projesini durdurdu. Bunların bazıları büyük şehirlere göç ederek işlerini orada sürdürüyor. Daha önce inşaat sektöründe 10 bin işçi çalışıyordu. Şimdi sadece bin 500 ile 2 bin arası işçi çalışıyor. Sektör büyük bir kriz içerisinde.’’
Diyarbakır’da barış sürecinde üzerinde hemen hemen bina yükselmeyen tek bir yer kalmamıştı. Ancak şimdi kriz nedeniyle tamamlanan tek bir inşaata rastlamak neredeyse mümkün değil.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın