Şengal (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi’nin Şengal ilçesi ve çevresinde birçok farklı silahlı güç bulunduğu belirtiliyor.
Şengal’de gönüllü Ezidi Kürt savaşçılarının dışında 7 farklı silahlı güç daha bulunuyor. Toplam silahlı üye sayısı 25 bini bulan bu güçlerden bazıları Kürdistan Bölgesi yönetiminin komutasında bulunurken, bazıları Bağdat ve Kandil’in komutasında.
Bunların çoğu IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e düzenlediği saldırıdan sonra kuruldu. Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile Şengal Kadın Direniş Birlikleri (YBJŞ) PKK tarafından oluşturuldu.
Bölgenin kurtarılmasından sonra Peşmerge Bakanlığı bünyesinde de Şengal Savunma Güçleri (HPŞ) ilan edildi.
Cepheler peşmergenin denetiminde
Rûdaw’a konuşan Şengal Cephesi Sorumlusu Serbest Lezgin, bütün cephelerin Peşmerge Güçleri’nin kontrolünde olduğunu belirterek, “Şengal’in savunması ve diğer bölgelerin kontrolü için başka güçlere ihtiyacımız yok” dedi.
2014 Aralık ayında Sınune, Şengal Dağı ve bölgenin bir kısmı IŞİD’den kurtarıldı. Ezidi komutan Haydar Şeşo, bu süreçte bir grup gönüllü savaşçıyla birlikte Ezdihan Savunma Gücü’nü kurdu.
Bu birlik ilk etapta Şii Heşdi Şabi milis grubuna bağlı olarak Irak’tan yardım aldı. Ancak Şeşo Kürdistan Bölgesi Asayişi tarafından gözaltına alınıp soruşturmaya tâbi tutulduktan sonra Heşdi Şabi’yle bağları koptu.
Şeşo: Kürtler’den destek alıyoruz
Rûdaw’a konuşan Haydar Şeşo, Bağdat’la ilişkilerinin kalmadığını, bazı Ezidi Kürt sermaye sahiplerinden destek aldıklarını söyledi.
Ezdihan Savunma Gücü’nün karargahı Şerfedin Türbesi yakınında bulunuyor ve burada eğitim görüyorlar. 200 kişiden oluşan bir kadın birliği de bu gücün içinde yer alıyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) bu güce maddi destek verdiği iddia ediliyor. Ancak KYB Merkez Komite üyesi de olan Şeşo, bunun doğru olmadığını savunarak, “KYB bize yardım etmiş değil. başından beri de defalarca KYB’ye istifamı sundum” diyor.
Bir süre önce bu gücün Peşmerge Bakanlığı’na bağlanacağı belirtilmişti fakat henüz gerçekleşmedi. Şeşo, bunun için 3 şartları olduğunu belirterek, “Bayrağımız ve birliğimizin ismi değiştirilmemeli. Ayrıca hiçbir siyasi partinin komutasına girmeyiz” diye konuştu.
Şengal’in işgalinden sonra PKK de bölgede iki silahlı güç kurdu. PKK’nin silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) komutanlarından Agid Kelari, Şengal’i korumak için bölgede olduklarını, tehlike kalmadığı zaman da üslerine geri döneceklerini söylüyor.
Aşiretler de güç kurdu
150 silahlı üyesi bulunan Şengal Aşiretleri Gücü de bölgede kurulan güçlerden biri. Bu güce Abdurrahman El Şemeri komuta ediyor ve daha çok PKK’yle birlikte hareket ediyorlar.
Şengal’de ayrıca 300 Irak polisi ve bölge halkı tarafından oluşturulan bazı gönüllü gruplar da bulunuyor.
Heşdi Şabi Sözcüsü Kerim Nuri, Şengal’de iki gücü desteklediklerini, bunlardan birinin Şengal Aşiretleri Gücü olduğunu söyledi.
Ancak Şengal Kaymakamı Mehma Halil, sadece Peşmerge Güçleri ile Kürdistan Bölgesi polislerini tanıdıklarını belirterek, “Şengal’in başka güce ihtiyacı yok. Madem halka destek vermeye geldiklerini söylüyorlar, onlara teşekkür ediyor ve kendilerine ihtiyacımız kalmadığını söylüyoruz” şeklinde konuştu.
Şengal’deki güçlerin mevcudu
Peşmerge Güçleri: 20 bin
Ezdihan Savunma Gücü: 3 bin 500
Şengal Direniş Birlikleri: 700
Irak Polisi: 300
Şengal Kadın Direniş Birlikleri: 200
Halk Savunma Güçleri: 250
Şengal Aşiretleri Gücü: 150
Gönüllü birlikler: 150
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın